Forestil dig at du har brugt timer, måske endda dage, på at skrive en artikel på din hjemmeside, for efterfølgende at opdage, at artiklen er blevet kopieret, og udgivet på en anden side, og under et andet navn.
Det er både irriterende og frustrerende at ens indhold er blevet stjålet, og i øvrigt er det ulovligt at bruge andres tekster og billeder uden forudgående accept.
Ofte ved man slet ikke at ens indhold bliver brugt på andre sider, men med de tips du finder herunder, kan du let selv kontrollere det.
Først får du dog et lille indblik i, hvad dit stjålne indhold kan blive brugt til, og hvorfor kopieret tekst kan få alvorlige konsekvenser for dig og din hjemmeside.
Hvad bruges stjålet tekst og billeder til
Stjålet tekst kan bruges på forskellige måder, og tyvene kan have mere eller mindre skumle bagtanker.
Tekst-tyvene kan bruge indholdet direkte på egne hjemmesider, så de slipper for at skrive deres eget indhold. Denne form for tyveri er meget brugt i forbindelse med produkttekster på webshops, men ses også på blogs, hvor blogindlæg og artikler bliver kopieret.
Andre eksempler er hele websites, der er kopieret med det formål at få sidens besøgende til at tro, at de befinder sig på den originale side. Derved bliver forbrugerne narret til at købe varer på en falsk side, og til at oplyse kreditkort oplysninger og andre personlige data.
Det er ærgerligt at få stjålet indhold fra hjemmesiden, men derudover kan det have flere andre negative konsekvenser for din side, og for dig som hjemmesideejer.
Hvilke konsekvenser har det, at mit indhold findes andre steder
Tekster og billeder på en hjemmeside bruges til at tiltrække besøgende fra søgemaskinerne, og en god placering i søgeresultaterne er derfor af afgørende betydning.
Søgemaskinerne, herunder specielt Google, bryder sig ikke om duplikeret indhold (duplicate content), og der er stor risiko for at de sender den ene, eller begge sider, langt ned i søgeresultaterne.
Selvom Google er dygtige til at skelne hvilket indhold der lå på nettet først, kan konsekvensen være at din side havner så langt ned i søgeresultaterne, at den vil miste trafik.
Hvis du driver forretning fra din hjemmeside, kan det få fatale konsekvenser for din indtjening, hvis trafikken fra søgemaskinerne falder.
Derudover kommer du til at konkurrere mod dine egne salgstekster, hvis din konkurrent kopierer dit indhold til sin egen side eller webshop, og konkurrenten vil få salg som burde tilfalde dig.
Der findes forskellige metoder til at kontrollere, om dit indhold er blevet kopieret.
6 Måder at se om dit indhold er blevet stjålet
Her får du 6 eksempler på, hvordan du kan kontrollere om dit indhold findes andre steder på nettet.
Eksempel 1-5 er simple Google søgninger, mens eksempel 6 er en mere automatiseret kontrolmulighed.
1 – Søg på Google efter artiklens overskrift – med anførselstegn
Søg på Google for at konstatere om din sidetitel bliver brugt andre steder på nettet. Hvis du sætter anførselstegn om overskriften så vil Google lede efter præcis denne tekststreng.
F.eks. ”Kultippen i Hasle Lystskov”
2 – Søg på Google efter artiklens overskrift – Søg uden anførselstegn
Hvis du laver den samme søgning, men uden anførselstegn, altså Kultippen i Hasle Lystskov, finder Google emner der indeholder ordene, eller nogle af ordene, og som ikke nødvendigvis står i samme rækkefølge.
3 – Søg efter dele af teksten
På samme måde kan du søge efter dele af artiklens indhold. Kopier en del af teksten, f.eks. et helt afsnit, ind i Google og lav en søgning på det. Hvis teksten findes andre steder, vil du kunne se det i søgeresultaterne.
I de fleste browsere kan du markere tekst direkte på en hjemmeside og højreklikke på teksten. I boksen der kommer frem, klikker du på Søg på Google efter…. Det er lidt lettere end at kopiere teksten ind i Google.
4 – Søg direkte på sidens URL
Hvis tekst-tyven har været doven og lavet en direkte copy/paste, uden at redigere indholdet, kan en søgning på din sides URL, nogle gange give resultater.
En URL er din hjemmesides adresse. Dvs. det du skriver i browserens adresselinje, for at komme til din side.
5 – Tjek dine Billeder
Vi vil alle gerne have flot grafik på hjemmesiden, og derfor bliver billeder meget ofte kopieret og genbrugt uden tilladelse.
Hvis du bruger billeder på hjemmesiden, kan du kontrollere, om billederne bliver brugt andre steder. Det letteste er at bruge Google billedsøgning.
Her kan du indsætte webadressen til billedet, eller uploade billedet, hvorefter Google søger nettet igennem for lignende billeder.
Hvis du bruger Google Chrome browseren, kan du nøjes med at højreklikke på et billede og vælge ”Søg efter billedet på Google”
6 – Copyscape.com – Online tjeneste der finder duplikeret indhold
Copyscape.com er en gratis online tjeneste, der kontrollerer om teksten på en hjemmeside, findes andre steder på internettet.
Du kopierer blot din sides URL ind i søgefeltet på Copyscape, så får du at vide om indholdet findes andre steder.
Hvis du opgraderer til Copyscape Premium, får du mulighed for at lave automatiske søgninger, der giver besked, hvis der findes kopieret indhold.
Copyscape Premium giver tillige mulighed for at søge på offline indhold. Hvis du får andre til at levere dine tekster, kan du kontrollere om de er kopieret fra andre hjemmesider, inden du udgiver dem på din egen side.
Link til YouTube video – https://www.youtube.com/watch?v=MggxboD44aM
Hvordan undgår man at tekster bliver kopieret
Tekst og billeder kopieres ofte direkte fra en side til en anden.
Hvis du vil undgå at der bliver lavet copy/paste af dine tekster, findes der små scripts som du kan lægge ind på dine hjemmeside. Disse scripts forhindrer at din tekst kan markeres og kopieres.
Hvis du bruger WordPress er den letteste løsning at installere et af de mange plugins, der blokerer muligheden for at kopiere tekst og billeder. F.eks. kan nævnes WP Content Copy Protection der forhindrer de gængse kopieringsmetoder som højreklik, drag and drop af billeder, markering af tekst og mulighed for at se kildekode.
Ved denne metode skal du være opmærksom på, at du begrænser dine læseres muligheder, da ikke alt kopiering er tyveri.
En anden mulighed (som jeg synes er den bedre løsning) er den dansk udviklede tjeneste WhoCopied.me der konstant overvåger din hjemmeside.
Tjenesten forhindrer ikke indholdstyveri, men du kan se hvis der bliver kopieret indhold fra din side, og om det senere bliver udgivet andre steder på nettet.
For at få WhoCopied.me til at virke, skal du kopiere et stykke kode ind på din hjemmeside. Koden bruges til at registrere om noget bliver kopieret.
Hvis du bruger WordPress, findes WhoCopied.me som plugin, så du slipper for at skulle rode direkte i koden.
Link til YouTube video – https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=PsS_2oEzPqE
Hvad er ophavsret og hvad gør jeg hvis mit indhold bliver stjålet
Du kan læse hvad et værk er og se hvordan du skal forholde dig, hvis nogen har kopieret dit indhold ved at klikke på linket her: Ophavsretskrænkelse – Sådan beviser du din ophavsret
Du kan også læse lidt mere om hvordan du opgaver om dit indhold er stjålet her: Tyveri af tekster – Hvem kan hjælpe dig