Gratis billeder med Freepik AI image generator

Billedgenerering ved hjælp af kunstig intelligens er blevet et stadigt voksende felt med utallige muligheder og potentiale. En af de platforme, der har taget skridtet ind i denne spændende verden, er Freepik AI Image Generator. Med løftet om at levere billeder skabt af AI, enten gratis eller mod betaling, har denne tjeneste fanget opmærksomheden hos kreative sjæle og professionelle, der ønsker at tilføje en kunstig touch til deres visuelle projekter.

Efter at have udforsket og eksperimenteret med Freepik AI Image Generator i nogle dage, er jeg blevet dybt imponeret over, hvad denne tjeneste kan levere, og hvor let den er at bruge. Lad os dykke ned i detaljerne og se, hvad denne AI-billedgenerator har at tilbyde og hvilke overvejelser man bør have i tankerne, når det kommer til rettigheder og ophavsret.

Servicen er langt fra perfekt, men nogle af de resultater den viser gør at det nok skal blive rigtig spændende når den bliver endnu bedre og jeg fik at vide fra en på LinkedIn at ikke alle billederne er lavet med AI, men er en del af deres normale billeder man køber adgang til. Om det er sandt har jeg dog ikke kunne finde ud af, men det vil ikke undre mig hvis deres billeder stammer fra kunstig intelligens og derfor også optræder i deres bibliotek af billeder.

Lad mig først vise et eksempel på et billede der er lavet med kunstig intelligens.

Et eksempel på et AI-genereret billede

Billedet du kan se er blevet lavet som fotorealistisk og jeg gav Freepik AIén besked på at lave billedet ud fra de her keywords:

  • Portrait of a beautiful Gaelic woman
  • Long curly ginger colored hair with curls
  • Wearing heavy chain armor
  • Gorgeous face details
  • Cinematic lighting
  • Very high detailed
  • 8k
  • Foggy background
  • Freckles
  • Symmetrical face 3:4

Jeg må sige at jeg er imponeret over resltaterne!

Priser og fordele ved Freepik AI Image Generator

Gratis konto med begrænsningerDet er 2 muligheder her. En gratis konto hvor du har 10 credits per dag, hvilket giver dig 3 billeder. I starten kan det være svært at nøjes med kun 3 billeder per dag, da man lige skal lære hvad den kan og hvordan man får mest muligt ud af den. Men efter nogle dage så er 3 billeder om dagen fint ( i hvert fald for mig ).

Skulle du have behov for flere, så kan du opgradere til premium, det koster 70 kroner per måned (2023 priser), men så får du også alle Frepik.com´s fordele med i prisen:

  • Premium vectors
  • Premium stock photos
  • Premium videos (for a limited time)
  • Premium PSD files
  • +10,947,000 vector icons and stickers
  • Built-in icon editor
  • No attribution required
  • Unlimited downloads more info
  • Unlimited collections
  • Priority support

Rettigheder og ophavsretlige overvejelser

Her bliver det meget kompliceret, da der gælder forskellige love i forskellige lande, men da vi nu er i Danmark så er det dansk lov der gælder her, men jeg er ikke ekspert i ophavsret og har derfor måtte forhøre mig hos andre.

Som altid er min goto når det handler om ophavsret, Morten fra Not-allowed.dk og han skriver følgende på mit spørgsmål omkring hvad der gælder når det handler om billeder lavet med kunstig intelligens. Her er hvad han skriver om emnet:

I  USA har Retten slået fast, AU skabte fotos ikke er beskyttet af ophavsret, da der ikke er sket en menneskelig bearbejdning af værket, blot fremsat nogle instrukser til en computer.

Link: https://www.forbes.com/sites/mattnovak/2023/02/22/ai-created-images-in-new-comic-book-arent-protected-by-copyright-law-according-to-us-copyright-office/?sh=706cc2d97ce4

 Dansk lovgivning har som udgangspunkt det samme standpunkt i forhold til værkshøjde.

AI-genererede værker står over for en udfordring i forhold til ophavsretlig beskyttelse, mens AI-indhold kan fremstå som originalt, er den menneskelige indsats typisk begrænset til det tekstinput, der fungerer som grundlag for
teknologiens generering af indholdet.

I henhold til dansk lovgivning er det derfor et klart udgangspunkt, at AI-genererede
værker ikke kan opnå ophavsretlig beskyttelse, da de ikke er skabt
af mennesker, men af computerprogrammer.

Denne situation har betydelige konsekvenser for de personer, der bruger AI til at skabe værker. Selvom de har bidraget til processen ved at instruere AI-systemet, har de ikke nødvendigvis en eksklusiv ret til at fremstille, udgive eller 
formidle værket.
 
Chancerne for, at et AI-program giver samme resultat til to personer, som giver de samme instrukser, eller næsten identiske, er meget høj, især i knap så udviklede tools.

Ophavsretten giver ikke skaberne - dem, der fungerer som "instruktører" for AI-systemet

- en juridisk eneret til at offentliggøre deres værk uden risikoen for kopiering og udnyttelse fra andre parter. Dette rejser vigtige spørgsmål om, hvordan man kan sikre retfærdig anerkendelse og beskyttelse af AI-assisterede
kreative bidrag.

Da der til dags dato endnu ikke, mig bekendt, er afsagt nogen domme ved de danske domstole, foreligger der ikke en retspraksis, som vi kan tage udgangspunkt i. Men sandsynligheden for, at udfaldet bliver identiske med dommen fra USA er meget høj, grundet den yderst begrænsede, nærmest ikke eksisterende, kreativitet der skal til, for at skabe et værk med et AI-tool, som f.eks Midjourney eller Freepik AI-generator.

Morten Kristensen - Not-allowed.dk

Men hvad betyder ophavsretten for dig. Bør du bruge billeder der er lavet med kunstig intelligens? Det vil jeg lade være op til dig.

Bekymringer ved billedgenerering med kunstig intelligens

Billedgenerering med kunstig intelligens vil påvirke efterspørgslen efter grafikere og designere, da virksomheder og enkeltpersoner kan foretrække at bruge AI-billeder i stedet for at hyre en designer til brugerdefinerede designs. Dog kan AI endnu ikke erstatte den unikke kreative og innovative tankegang, som menneskelige designere bidrager med, men en dag vil den kunne gøre arbejdet så godt at det vil pårvirke en stor del grafikere, det er i hvert fald min vurdering.

Designere bør se AI-billedgenerering som en ny mulighed, hvor de kan udvide deres kreative repertoire og udforske nye visuelle elementer. Ved at integrere AI-genererede billeder som supplement til deres egne designs eller som inspiration til at eksperimentere med nye stilarter og koncepter kan designere forblive relevante og konkurrencedygtige i den digitale verden.

Grafikernes perspektiver og bekymringer

For at få et bredere indblik i, hvordan grafikere og designere ser på brugen af AI til billede generering og de potentielle konsekvenser, har jeg spurgt på LinkedIn og andre steder. Her er nogle af deres perspektiver:

Lars Meller, copyandsoul.dk: "I mine øjne kommer der til at gå lang tid før AI fuldt ud kan erstatte dygtige grafiske håndværkere:

1) AI kan få mange visuelle idéer ud over rampen, men ikke helt i mål

2) Med AI bliver der lavet langt mere, men AI vil primært tage fra i bunden, dvs. trivielle rugbrødsopgaver

3) Kreativiteten hos AI matcher langt fra de dygtige designere og grafikere

4) Indtil flere fagfolk bliver dygtigere til at prompte, skal AI blot ses som en kærkommen assistent, hjælper og sparringspartner, der gør designere og grafikere dygtigere og mere effektive

5) Som med så umådeligt mange andre nye teknologier før AI, skal frygt udskiftes med omfavnelse, for vi finder altid en måde at skabe win-win på"

Dette er blot en kommentar jeg har fået fra nogen der ville udtale sig til dette indlæg, men det er tydeligt når man snakker med folk omkring AI at der er forskellige lige så mange holdninger som grafikere og designere. Det er vigtigt at fortsætte dialogen og udforske, hvordan AI og menneskelige designfærdigheder kan samarbejde og berige hinanden i den stadigt udviklende digitale verden.

Min afsluttende tanker

Selvom jeg personligt bruger Freepik AI Image Generator som en midlertidig løsning eller som et kategoribillede, er det op til den enkelte at beslutte, om de vil bruge billeder der er genereret af kunstig intelligens. Det er vigtigt at overveje ophavsretlige spørgsmål og være opmærksom på potentielle udfordringer, der kan opstå ved brugen af sådanne billeder.

Alt i alt er Freepik AI Image Generator en spændende tjeneste, der demonstrerer potentialet for kunstig intelligens inden for billedgenerering. Det vil være spændende at se, hvordan teknologien udvikler sig i fremtiden og hvilke nye muligheder der vil opstå.

GÅ IKKE GLIP AF NOGET

Vær blandt de første til at få besked, når vores seneste artikler bliver udgivet ved at tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev!