Folkemødet på Bornholm er kendt for at samle engagerede deltagere og arrangører til diskussioner om aktuelle og fremtidige udfordringer og muligheder. I år er ingen undtagelse, især når det kommer til teknologi og digitalisering. Fra cybersikkerhed og overvågning på arbejdspladsen til børns teknologiforståelse og techgiganters kontrol over vores digitale infrastruktur, vil deltagerne blive præsenteret for en række tankevækkende og relevante emner.
Læs med og få et overblik over nogle af de mest interessante debatter og aktiviteter, som du kan opleve på Folkemødet 2024. Uanset om du er bekymret for digitale trusler, interesseret i at forstå fremtidens arbejdsplads eller vil sikre, at næste generation er klar til den digitale tidsalder, vil der være noget for dig.
Vi har fundet nogle spændende arrangementer som vi mener kan være interessante for folk med interesse indenfor IT. Du kan også selv gå på opdagelse i de mange arrangementer her: https://folkemoedet.dk/program/programmet-for-folkemodet/
Cybersikkerhed – hvad hvis internet eller strøm forsvinder?
Arrangeret af: EPICO-IT A/S
Debat – Teknologi og digitalisering – Forsvarspolitik
Bliv med på en spændende debat om cybersikkerhed, hvor vi stiller spørgsmålet: “Hvad sker der, hvis internettet eller strømmen forsvinder?” Her får deltagerne chancen for at dykke ned i, hvordan danske virksomheder håndterer truslen fra cyberangreb og hvilke strategier de bruger for at beskytte sig. Få indblik i de nyeste trends og løsninger inden for cybersikkerhed og bliv klædt på til at tackle fremtidens digitale udfordringer. Dette er en unik mulighed for at forstå og forberede sig på den digitale verdens risici.
Læs mere her: Folkemødet – Cybersikkerhed
Data-detektiver: Er overvågning på arbejdet den nye norm?
Arrangeret af: Dansk Facilities Management og TDC NET
Debat – Teknologi og digitalisering
Bliver du overvåget på din arbejdsplads? Sandsynligvis, ja. Virksomheder indsamler store mængder data fra medarbejdere gennem adgangskort, sensorer på skriveborde, kameraer i mødelokaler, GPS-trackere i biler og IT-brug. Formålet er ikke at overvåge den enkelte medarbejder, men at forstå adfærdsmønstre, der kan forbedre driftsflow, øge trivsel og forbedre medarbejderoplevelsen. Disse data hjælper også med at optimere drift og vedligehold af kontorbygninger og services, så de bliver mere klima- og energivenlige.
Men hvad betyder denne dataindsamling for tilliden mellem arbejdsgiver og arbejdstager? Hvem ejer dataene, og hvordan kan de bruges eller misbruges? Hvor går grænsen mellem grøn optimering og overvågning? Deltag i denne debat og udforsk de etiske dilemmaer ved overvågning på arbejdspladsen.
Læs mere her: Folkemødet – Data-detektiver
Byg en robot – Dyst om teknologiforståelse!
Arrangeret af: Begavet med Glæde og Coding Pirates
Andet – Teknologi og digitalisering – Børn, unge og undervisning
Hvordan sikrer vi, at børn opnår de nødvendige digitale kompetencer? I en tid, hvor AI, deep fakes og online svindel fylder mere, og hvor IT-studiepladser bliver færre, mens virksomheder kæmper for at tiltrække kvalificerede medarbejdere, er det vigtigt at fokusere på børns teknologiforståelse. Coding Pirates og Begavet med Glæde inviterer politikere, fagpersoner og lokale børn til at deltage i robotdyster og diskutere, hvordan vi bedst kan ruste børn og unge til den digitale fremtid. Deltagerne får ikke kun mulighed for at debattere, men også for at programmere og køre med robotter, for at understrege vigtigheden af praktisk erfaring i udviklingen af digitale færdigheder.
Læs mere her: Folkemødet – Byg en robot
Vi skal have alle med på IT-vognen!
Debat – Teknologi og digitalisering – Børn, unge og undervisning
Arrangeret af: Coding Pirates og Global Connect
Vi har brug for større fokus på diversitet og inklusion indenfor IT, så vi undgår at skabe et digitalt A- og B-hold. Det er afgørende, at vi fra en tidlig alder lærer børn, at mennesker styrer teknologien, ikke omvendt. Denne indsigt er især vigtig for børn fra hjem med færre ressourcer, en gruppe som Coding Pirates har stor erfaring med at inkludere. Denne debat vil belyse, hvad der skal til for at inkludere alle fra en tidlig alder og sikre, at ingen bliver efterladt på perronen i den digitale verden.
Diversitet er også essentielt på arbejdspladserne, hvor der er behov for flere kvinder i IT. Annette Otto, HR-direktør hos GlobalConnect og tidligere modtager af HR-prisen for sit arbejde med mental sundhed hos Atea, vil dele sine indsigter. Deltag også i debatten med Dansk IT og Foreningen Begavet med Glæde, og vær med til at sætte dagsordenen for en mere inkluderende IT-fremtid.
Læs mere her: Folkemødet – Vi skal have alle med på IT-vognen!
Skal techgiganter kontrollere vores digitale infrastruktur?
Arrangeret af: Københavns Universitet
Debat – Teknologi og digitalisering
Med internettets og digitaliseringens fremmarch er en ny form for kritisk infrastruktur opstået. Kabler under jorden og havet, datacentre, telemaster, hjemmesider og mobile apps spiller alle en rolle i transporten af data, der understøtter vores daglige liv og samfundets nøglefunktioner. På trods af denne afhængighed overvåger vi markedet for digital kritisk infrastruktur meget lidt, og vi har ikke meget indsigt i, hvem der ejer det.
Hvad sker der, når techgiganter som Google, Apple og Facebook overtager større dele af denne infrastruktur, og hvad betyder det for vores velfærdsstat, når vi bliver mere afhængige af dem? Kan danske myndigheder overhovedet stille noget op over for disse digitale giganter? Disse spørgsmål vil blive diskuteret af to kommunikationsforskere, der forsker i ‘backbone’-infrastruktur, sammen med repræsentanter fra danske myndigheder.
Læs mere her: Folkemødet – Skal techgiganter kontrollere vores digitale infrastruktur?