I en verden, hvor teknologien konstant udvikler sig, har Chromebooks markeret sig som en unik og tiltalende kategori af bærbare computere. Ofte beundret for deres hurtige opstart, pålidelige ydeevne og brugervenlige grænseflader og ofte langt billigere alternativ til en normal bærbar, er Chromebooks blevet en populær mulighed for en bred vifte af brugere. Men er de virkelig den rigtige løsning for alle? Her har jeg set på Chromebooks og undersøgt, hvornår det jeg synes det giver mening at vælge en Chromebook over andre bærbare alternativer.
Hvad er en Chromebook
Chromebooks er lette og hurtige bærbare computere, der kører på Googles Chrome OS. De er kendt for deres hurtige opstart, cloud-baserede lagring, automatiske sikkerhedsopdateringer og lange batterilevetid. Chromebooks er brugervenlige og overkommelige, hvilket gør dem velegnede til studerende og dem, der ønsker en pålidelig online-oplevelse. De tilbyder også muligheden for at arbejde offline og er ideelle til dem, der ønsker en enkel og problemfri computeroplevelse.
Mine personlige erfaringer
Efter en længere test periode med en Acer 314 Chromebook er jeg nu klar til at komme med en vurdering. Dette er ikke en direkte vurdering af Acer 314 chromebooken, men en generel anmeldelse af oplevelsen med en Chromebook.
Jeg har testet denne Chromebook på forskellige måder, og min konklusion er klar:
For studerende, der kun skal på nettet, måske se en Youtube-video en gang imellem, men ellers ikke har større behov, er en Chromebook et fint valg. Men har du bare en smule større behov, måske en app, du gerne vil have, eller du skal arbejde lidt, hvor der er en chance for, at du skal være produktiv, måske med en ekstern skærm eller direkte tilsluttet til nettet med et kabel, så er det ikke en Chromebook, du skal vælge. Der er simpelthen ingen grund til at vælge så ringe et system på en bærbar og låse dig selv til den ringe oplevelse, når du kan købe næsten hvad som helst og installere Linux for at få en bedre oplevelse.
Chromebooks har kun en positiv ting: Google Play. Det eneste, jeg fandt lækkert ved at prøve en Chromebook, var adgangen til Google Play-apps. Muligheden for at installere de samme ting, du kan på mobilen, og få muligheden for at lytte til lydbøger, mens du arbejder, eller bruge apps, der ikke findes som webversioner, det var lækkert… men kun i en kort periode.
I mit tilfælde har jeg haft så store problemer med at få apps til at virke ordenligt, at jeg simpelthen måtte opgive. Apps stopper med at virke, de hakker eller vil slet ikke starte.
Linux på en Chromebook
Da jeg købte Chromebooken, var det med en tanke om at kunne tage den med ud og skrive rundt omkring, have en bærbar, der var lækkert, og samtidig en overgang til Linux som en lang tids Windows-bruger. For som jeg læste rundt omkring, kan man bruge Linux på en Chromebook, eller man kan fjerne ChromeOS og installere Linux, hvis man vil… eller det var i hvert fald hvad jeg fik at vide.
Linux på en Chromebook er ikke nogen fordel. Der er lavet et par guides til nogle ting her på siden omkring det. (Læs Filezilla på en Chromebook).
Det er ikke en nem oplevelse, og nu bare FileZilla var faktisk en af de programmer, jeg forsøgte at bruge, da jeg bruger det dagligt i forbindelse med mit arbejde. Men jeg måtte opgive at få det til at virke ordenligt, efter et par minutter med overførsler, så lukker det, og man skal starte forfra. Det er simpelthen for ustabilt, det samme var gældende med mange andre Linux-programmer, der blev installeret. De kan ikke kommunikere med ChromeOS-delen direkte, og man skal se Linux-delen som en virtuel maskine, der kører dårligt.
Så kunne man jo tro, at man bare kunne slette ChromeOS og installere Linux, som så mange påstår, og ja, det kan man også, hvis din Chromebook lige er den specifikke model, der kan det, for det er langt fra alle, som man kan gøre det med. Det afhænger af, hvilken kerne din Chromebook er bygget på, om det overhovedet kan lade sig gøre.
Andre problemer med Chromebooks
Der er også en begrænset softwarekompatibilitet, da Chrome OS primært understøtter webbaserede og Android-apps. Specialiseret eller professionel software kan være vanskelig at finde, og selvom du kan finde dem i Google Play, er det langt fra sikkert, at de faktisk virker, og support på dem er ikke eksisterende.
Selvom der er kraftige Chromebooks, er de generelt ikke så stærke som high-end Windows- eller macOS-baserede computere, hvilket kan begrænse deres brug til ressourcekrævende opgaver.
Hvornår har jeg haft glæde af min Chromebook oplevelse
Selvom jeg generelt ikke har været tilfreds, så var der et tidspunkt, hvor det var behageligt. Det var, da jeg tog den med på stranden og sad i solen for at skrive. Det var meget rart og en god afveksling, eller når jeg har taget den med ud for at fejlsøge på servere ved at bruge en adapter (Læs artiklen Anmeldelse: Hama video capture adapter – HDMI til USB).
Men selvom det var behagelige oplevelser, så kunne det jo være gjort med hvilken som helst bærbar, det var intet specielt.
Konklusionen
Efter mange tests og gentagne forsøg på at bruge en Chromebook dagligt, må jeg konkludere, at en Chromebook i bund og grund er en tablet med et tastatur. Jeg kunne lige så godt have brugt en tablet og et bluetooth tastatur. De begrænsninger, jeg stødte på, overskyggede de få fordele, de tilbød.
Selvom andre bærbare computere kan være dyrere, vil investeringen i en almindelig bærbar computer og installationen af Linux Ubuntu på den sandsynligvis give dig en langt bedre oplevelse. Linux Ubuntu er en gratis alternativ, der, selvom det er lidt anderledes end Windows, fungerer betydeligt bedre end Chrome OS og giver dig mere kontrol og fleksibilitet.